HTML

Édes Világ

Torták, sütemények, édességék minden mennyiségben!

Friss topikok

Linkblog

2010.10.22. 19:56 polag

Gitár torta

Hv.: piskóta: 11 tojás                                              krém: 1 l tej

                   55 dkg cukor                                                 35 dkg liszt

                   44 dkg liszt                                                    6 ek cukor

                   11 ek víz                                                       50 dkg margarin

                   egy fél csomag sütőpor                                    (10 dkg csokoládé)

                                                                                      porcukor

                                                                                      kb. 5 ek kakaópor

       bevonás:fondant: 40 dkg fehér pillecukor              cukormáz: 1 tojásfehérje

                                 kb. 35 dkg porcukor                                  20 dkg porcukor

                                 2 ek étkezési keményítő           

                                 2 ek víz                               10 dkg bevonó csoki,

                                 kb. 5 dkg margarin                  1 teáskanál olaj

                                 ételszínezék(lehetőleg paszta vagy por állagú, pl. Wilton)

                               

Lépésről lépésre:

A vizes piskótánál leírtak szerint 11 tojásból piskótatésztát kavarunk. Kizsírozunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 és egy 22 cm átmérőjű kerek formát valamint egy kb. 15*30cm-es formát. A masszát ebben a három formában egyenletesen elosztjuk, majd lassú tűznén világosra sütjük őket.

 

A két kerek formát 3 felé vágjuk és két csíkot vágunk a gitár nyakának. A piskótákat összeillesztjük és gitár formájúra faragjuk őket( sablont is készíthetünk).

                                                            

A krémhez csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejjel és 6 ek cukorral, majd sűrrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük (10 dkg felolvasztott csokival), kb 5 ek kakóval és ízlés szerint porcukorral. A lisztes  és a margarinos krémet összehabosítjuk és legalább fél óráig hűtjük. Majd  egymáshoz illesztjük a piskótákat és megtöltjük őket a krémmel.

 

A fondanthoz egy nagy műanyag tálat vastagon kikenünk margarinnal, beleszórjuk a pillecukrot és meglocsoljuk 2 ek vízzel, majd többször kevés ideig melegítjük a mikróban, addig, amíg fel nem olvad. Hozzáadunk 2 ek keményítőt és apránként a porcukrot. Egy ideig fakanállal kavarjuk, majd egy bemargarinozott orvosi kesztűvel készre gyűrjuk a többi porcukorral. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, nem baj, ha kicsit még lágy, mert idővel keményedni fog.

 

A fondant 2/3 részéhez sárga és barna ételszínezéket adunk( ha nincs, kevés kakaóporral világosra színezzük). Először mindig csak egy pici darabot színezzünk és csak utána az többit. Ha a fondantunk nagyon megkeményedne, tegyük be pár pillanatra a mikróba. Egy darab sütőpapírt szórjunk meg porcukorral és azon nyújtsuk egyenletesen vékonyra, majd borítsuk be a gitár testét. A fondant többi részét(1/3) színezzük sötét barnára és ezzel vonjuk be a gitár nyakát.

A gitár oldalát bevonhatjuk fondanttal( ez esetben több (45-50 dkg) pillecukorral dolgozzunk) vagy olvasztott csokival is.

A gitár peremét, a húrokat és a többi díszétést cukormázzal végezzük. Ehhez egy tojás fehérjét verjük fel félkeményre egy csipet sóval és keverjünk bele 15-20 dkg porcukrot, töltsük egy zacskóba és vágjunk pici lyukat a végére. Ezt szintén ízlés szerint színezhetjük.

Íme a végeredmény:

 

                                                           

                                                          

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://wwwedesvilag.blog.hu/api/trackback/id/tr602391660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása