Hv.: piskóta: 11 tojás krém: 1 l tej
55 dkg cukor 35 dkg liszt
44 dkg liszt 6 ek cukor
11 ek víz 50 dkg margarin
egy fél csomag sütőpor (10 dkg csokoládé)
porcukor
kb. 5 ek kakaópor
bevonás:fondant: 40 dkg fehér pillecukor cukormáz: 1 tojásfehérje
kb. 35 dkg porcukor 20 dkg porcukor
2 ek étkezési keményítő
2 ek víz 10 dkg bevonó csoki,
kb. 5 dkg margarin 1 teáskanál olaj
ételszínezék(lehetőleg paszta vagy por állagú, pl. Wilton)
Lépésről lépésre:
A vizes piskótánál leírtak szerint 11 tojásból piskótatésztát kavarunk. Kizsírozunk, kilisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk egy 18 és egy 22 cm átmérőjű kerek formát valamint egy kb. 15*30cm-es formát. A masszát ebben a három formában egyenletesen elosztjuk, majd lassú tűznén világosra sütjük őket.
A két kerek formát 3 felé vágjuk és két csíkot vágunk a gitár nyakának. A piskótákat összeillesztjük és gitár formájúra faragjuk őket( sablont is készíthetünk).
A krémhez csomómentesen elkeverjük a lisztet a tejjel és 6 ek cukorral, majd sűrrűre főzzük és hagyjuk kihűlni. A margarint habosra keverjük (10 dkg felolvasztott csokival), kb 5 ek kakóval és ízlés szerint porcukorral. A lisztes és a margarinos krémet összehabosítjuk és legalább fél óráig hűtjük. Majd egymáshoz illesztjük a piskótákat és megtöltjük őket a krémmel.
A fondanthoz egy nagy műanyag tálat vastagon kikenünk margarinnal, beleszórjuk a pillecukrot és meglocsoljuk 2 ek vízzel, majd többször kevés ideig melegítjük a mikróban, addig, amíg fel nem olvad. Hozzáadunk 2 ek keményítőt és apránként a porcukrot. Egy ideig fakanállal kavarjuk, majd egy bemargarinozott orvosi kesztűvel készre gyűrjuk a többi porcukorral. Vigyázzunk, ne gyúrjuk túl, nem baj, ha kicsit még lágy, mert idővel keményedni fog.
A fondant 2/3 részéhez sárga és barna ételszínezéket adunk( ha nincs, kevés kakaóporral világosra színezzük). Először mindig csak egy pici darabot színezzünk és csak utána az többit. Ha a fondantunk nagyon megkeményedne, tegyük be pár pillanatra a mikróba. Egy darab sütőpapírt szórjunk meg porcukorral és azon nyújtsuk egyenletesen vékonyra, majd borítsuk be a gitár testét. A fondant többi részét(1/3) színezzük sötét barnára és ezzel vonjuk be a gitár nyakát.
A gitár oldalát bevonhatjuk fondanttal( ez esetben több (45-50 dkg) pillecukorral dolgozzunk) vagy olvasztott csokival is.
A gitár peremét, a húrokat és a többi díszétést cukormázzal végezzük. Ehhez egy tojás fehérjét verjük fel félkeményre egy csipet sóval és keverjünk bele 15-20 dkg porcukrot, töltsük egy zacskóba és vágjunk pici lyukat a végére. Ezt szintén ízlés szerint színezhetjük.
Íme a végeredmény:
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.